Festivalgasten

Joel Benjamin - (van 11 tot 14 februari 2018)
Joel Benjamin

Regisseur

Animator en animatiefilmer Joel Benjamin brengt zijn tijd grotendeels door met het pixel-per-pixel verplaatsen van objecten. In 2007 richtte hij Electricbeard Productions op en werkte daar als « motion designer » voor bedrijfsfilms en commerciële en creatieve projecten. Hij is hulpprofessor aan de SAIC en aan de DePaul universiteit in Chicago, waar hij 2D en 3D animatie doceert.

Brecht Capiau - (van 09 tot 18 februari 2018)
Brecht Capiau

Journalist

Brecht Capiau studeerde Journalistiek aan de Artevelde Hogeschool in Gent en Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Hij is filmrecensent voor het tijdschrift Filmmagie en freelancer voor de Stichting Auschwitz waar hij regelmatig bijdragen levert voor het tijdschrift Getuigen. In 2015 jureerde hij in de persjury van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven.

Thomas Ceulemans - (10 februari 2018)
Thomas Ceulemans

co-regisseur

Thomas Ceulemans studeerde in 2002 af aan het RITS met de kortfilm Etrobo, geïnspireerd op de bekroonde animatiefilm Taxandria van Raoul Servais. Zijn eerste strepen verdiende hij echter in de non fictie wereld. Hij reisde meermaals de wereld rond en maakte onder andere de documentaire reeksen ‘Wildcard Tanzania’ en ‘Wildcard Myanmar’ voor CANVAS. In 2011 kruisten de wegen van Thomas en Kristoff Leue. Samen maakten ze de 8-delige docu reeks ‘Couleurs Carolo’. Een eigenzinnig project over de stad Charleroi voor de RTBF. Hun samenwerking werd verdergezet in een co-regieschap van ZOOks waaraan hij uiteindelijk 6 jaar lang zou werken.

Olivier Cossu - (van 10 tot 12 februari 2018)
Olivier Cossu

Regisseur

Na zijn studie beeldende kunsten begon Olivier Cossu zijn carrière als compositor en realisatie van reclamespots, clips en series. In 2014 maakte hij de documentaire La Face cachée du Pop-Up, waarin grotendeels met animatie gewerkt wordt. Op dit ogenblik maakte hij een beloftevolle start met de bewerking van de geëngageerd strip Un homme est mort tot animatiefilm.

Piotr Dominiak - (van 09 tot 15 februari 2018)
Piotr Dominiak

Expo

Nadat hij het diploma behaalde aan de Academie voor Schone Kunsten van Lodz werkte Piotr Dominiak als duivel-doet-al om aan de kost te komen : hij schilderde winkelruiten, fresco’s, theaterdecors en bakte zelfs biefstukken aan de grill. Vervolgens werkte hij aan de decors voor kortfilms zoals Peter en de Wolf en The Little Postman. Daarna werd hij een van de ‘gang of four’ schilders die instonden voor de realisatie, de concept trailer en het Painting Animation Work Station voor Loving Vincent.

Fabrice du Welz - (15 februari 2018)
Fabrice du Welz

Regisseur

Du Welz begon zijn carrière met super-8 films, tot hij in 1999 debuteerde met de kortfilm Quand on est amoureux, c’est merveilleux. In 2004 deed hij zich fel opmerken als een sterke nieuwkomer in de Belgische cinema met Calvaire. Vervolgens draaide hij Vinyan (2008) en de opdrachtfilm Colt 45. In 2014 keert hij terug naar België voor de realisatie van Alleluia, het tweede luik in een Ardennentrilogie die hij inzette met Calvaire.

Michael Dudok de Wit - (van 13 tot 16 februari 2018)
Michael Dudok de Wit

Regisseur

Michael Dudok de Wit, geboren 1953, groeide op in Nederland. Hij woont in London, waar hij TV commercials en eigen korte animatiefilms maakt. Die leverden hem talrijke prijzen op, waaronder een Oscar en een BAFTA Award voor Vader en dochter (2000). Zijn eerste langspeelfilm, The Red Turtle, een coproductie Wild Bunch-Studio Ghibli, werd gemaakt in Frankrijk en België (Dreamwall en Belvision).

Laurent Duvault - (van 12 tot 13 februari 2018)
Laurent Duvault

Stripauteur

In zijn passie voor grafische en visuele kunst is Laurent Duvault actief in de wereld van animatiefilm, live action film, televisieserie, graphic novels, manga en strips. Hij werkte als journalist en hoofdredacteur bij Dupuis en Soleil en werd vervolgens directeur audiovisuele en internationale ontwikkeling bij Media Participations. Hij is tevens vertaler (Calvin & Hobbes) en scenarist (Kid Paddle).

Jean Baptiste Garnero - (van 15 tot 16 februari 2018)
Jean Baptiste Garnero

Moderator

Jean-Baptiste Garnero werkt al sedert vijftien jaar aan het inzamelen en ontsluiten van collecties geschonken aan, of eigendom van, het CNC – het Centre National de la Cinématographie in Frankrijk. Hij stond ook in voor de opvolging van talrijke projecten die de productie en geschiedenis van de animatiefilm in Frankrijk en daarbuiten onder de aandacht brengen. Op dit ogenblik zet hij mee zijn schouders onder het heropstarten van de productie van de laatste pinscreen van Alexandre Alexeïeff en Claire Parker.

Pierre-Luc Granjon - (van 13 tot 19 februari 2018)
Pierre-Luc Granjon

Jury

Na zijn studie aan de school voor toegepaste kunsten in Lyon maakte Pierre-Luc in 1998 zijn intrede als modelleur bij studio Folimage, waar hij in 2001 zijn eerste poppenfilm, Petite Escapade, maakte. Daarna volgden Le Château des autres in 2003, L’Enfant sans bouche in 2004 en Le Loup blanc in 2006. Hij verzorgde ook vier episodes van 26 minuten van Les Saisons de Léon, een samenwerking met Antoine Lanciaux. In 2013 maakte hij La Grosse Bête. Op dit ogenblik werkt hij met studio Foliascope aan een langspeelfilm.

Marino Guarnieri - (van 13 tot 15 februari 2018)
Marino Guarnieri

Regisseur

Jen Hall - (van 16 tot 19 februari 2018)
Jen Hall

Jury

Jen Hall is producer en medeoprichter van het Manchester Animation Festival. Voordien had zij, in samenwerking met het Skwigly Online Animation Magazine, een programma korte animatiefilms samengesteld waarmee zij rondreisde. Zij nodigde daarbij de makers uit voor een Q&A. Zij werkte ook zeven jaar lang mee aan het programma van het Bradford Animation Festival. Naast het festival werkt Jen Hall ook als filmprogrammator voor HOME, een internationaal centrum voor hedendaagse kunst, theater en film in Manchester.

Richard Harris - (van 09 tot 18 februari 2018)
Richard Harris

Journalist

Deze journalist, die een diploma van de University of Columbia op zak heeft, maakte zijn debuut bij Pacific Radio in New York, waar hij diverse functies bekleedde : producer, programmadirecteur, operationeel directeur enz. Vervolgens werkte hij voor CBS-TV Network in Los Angeles als scenarist/producer binnen de « creative services » voor film en miniseries. Op dit ogenblik is hij criticus voor The Bulletin, het Brusselse tijdschrift voor Engelstalige expats.

Marc Jousset - (van 17 tot 18 februari 2018)
Marc Jousset

Producent

Jousset was met Franck Ekinci oprichter van productiehuis Je Suis Bien Content. Hij heeft jarenlange ervaring met de productie van animatiefilmbewerkingen van stripverhalen. Zijn Avril et le monde truqué (naar Tardi) werd in 2016 genomineerd voor een César en won de Cristal du Long op het festival van Annecy. Persepolis (naar Marjan Satrapi) won in 2007 een juryprijs op het festival van Cannes. Op dit ogenblik bereidt hij de langspeelfilm Panique Organique voor.

Antoon Krings - (van 13 tot 14 februari 2018)
Antoon Krings

Regisseur

Antoon Krings, geboren in 1962, was als kind al gefascineerd door de klassiekers uit de Angelsaksische literatuur. Na zijn studie grafiek aan de Ecole Pennighen werkte hij aanvankelijk in de modesector. Vervolgens lanceerde hij zich als schrijver en illustrator. Hij was de geestelijke vader van het personage Norbert voor L’Ecole des Loisirs. In 1993 maakte hij voor Gallimard Jeunesse Pickpocket "Fennec le futé", die tot series omgewerkt werden door Ellipsanime. Zijn collectie "Drôles de Petites Bêtes" werd een bestseller in de wereld van de kinderliteratuur.

Kristoff Leue - (van 10 tot 15 februari 2018)
Kristoff Leue

Regisseur

Kristoff Leue werd geboren in 1972 en behaalde een master filosofie en antropologie. Hij begon zijn carrière als consultant cultuur en media voor internationale agentschappen. In 2012 begon hij zijn eigen creatief productieagentschap SANCTA. Als producent en creatieveling ontwikkelt en financiert hij sinds 2010 onafhankelijke mediaprojecten. Zijn projecten behaalden diverse internationale prijzen, waaronder de Silver Hugo in Chicago en de Inter-Media Globe op het Hamburg Wold Media Festival.

Peter Lord - (van 11 tot 13 februari 2018)
Peter Lord

Producent - Regisseur

Peter Lord richtte in 1972 samen met David Sproxton Aardman Animations op, waar hij de functie van ‘creative director’ op zich nam. Samen ontwikkelden zij een specifieke stop-motion techniek, voornamelijk met boetseerklei.


Peter Lord werd tot driemaal toe genomineerd voor een Oscar®: Adam in 1992, Wat’s Pig in 1996 en zijn eerste solo langspeelfilm The Pirates! Band of Misfits in 2013. Hij was coproducent voor Richard Starzaks Shaun the Sheep The Movie. Dit jaar brengt de studio haar nieuwste langspeelfilm uit: Early Man.

Pauline Marlière - (14 februari 2018)
Pauline Marlière

Regisseur

Na een opleiding aan de École nationale supérieure des Arts visuels de La Cambre (ENSAV), ging Pauline Marlière aan het werk als animatiefilmer en als game artist. Zij werkt op dit ogenblik aan Panoptic, een VR-spel voor verschillende spelers dat op IGJam Keulen in 2016 bekroond werd als “Best VR Game”, “Best Game Feels” en “Main Prize”, en op IndieGames Play 7 in Parijs als “Best Creative Game” en “Audience’s choice”.

Kamal Messaoudi - (van 09 tot 18 februari 2018)
Kamal Messaoudi

Journalist

Messaoudi Kamal deelt zijn passie voor film voornamelijk met de luisteraars van Musiq3 en de kijkers van Télé Bruxelles. Hij co-creëerde een webprogramma rond geekcultuur, waarin hij bijdroeg tot de ontwikkeling en creatie van digitale transmedia content, o.a. aan het R/O Institute. Hij is sedert begin dit jaar lid van de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP).

Marion Montaigne - (van 17 tot 18 februari 2018)
Marion Montaigne

Regisseur

Illustrator en stripauteur Marion Montaigne creëerde in 2008 een humoristische vulgariserende wetenschapsblog onder de titel Tu mourras moins bête (mais tu mourras quand même), die uitmondde in een veelbekeken televisieserie. In 2010 en 2011 werkte zij mee aan het online feuilleton Les Autres Gens, naar scenario’s van Thomas Cadène. Zij heeft een indrukwekkend stripœuvre op haar actief en het festival van Angoulême wijdt dit jaar dan ook een tentoonstelling aan haar werk.

Alexandre Noyer - (van 09 tot 11 februari 2018)
Alexandre Noyer

Regisseur

Informaticus en elektronicus Alexandre Noyer maakt korte animatiefilms als autodidact. Hij fabrikeerde twee pinscreens naar het voorbeeld van Alexandre Alexeïeff en Claire Parker om deze techniek uit te proberen en via workshops en demonstraties bekend te maken. Sedert kort verhuurt en verkoopt zijn microbedrijfje pinscreens en organiseert het workshops en demonstraties.

Michel Ocelot - (van 16 tot 17 februari 2018)
Michel Ocelot

Regisseur

Michel Ocelot brak in 1998 door bij het grote publiek met zijn animatiefilm Kirikou et la sorcière. Nadien volgden Princes et princesses (2000), waarin hij werkt met silhouetten, Kirikou et les bêtes sauvages (2005) , dat hij samen met Bénédicte Galup maakte, Azur et Asmar (2007) en Kirikou et les hommes et les femmes (2012).


Hij werkt op dit ogenblik aan een nieuw project : Dilili à Paris, een verhaal dat zich afspeelt in het Parijs van de Belle Epoque.

Priit Parn - (van 13 tot 16 februari 2018)
Priit Parn

Regisseur

De grote ster van de Estlandse animatie begon zijn carrière ten tijde van de Sovjet-Unie. Zijn – toen al – eigenzinnige en naar surrealisme neigende films deden de bureaucraten de haren uit het hoofd trekken. In 1976 begon hij als artistiek directeur en filmmaker bij de studio van Tallinn. In 1994 ging hij werken voor de Eesti Joonis filmstudio. Pärn is karikaturist, illustrator en grafisch kunstenaar. Hij doceert aan de Estlandse Kunstacademie en realiseerde meer dan 40 tentoonstellingen.

Olga Parn - (van 13 tot 16 februari 2018)
Olga Parn

Regisseur

Olga Pärn, geboren in Minsk in 1976, voltooide in 2000 haar studie grafiek (specialiteit gravure) aan de Kunstacademie van Wit-Rusland.  Van 1996 tot 2003 was zij artistiek directeur en animator bij Belarusfilm. Van 2003 tot 2005 studeerde zij bij La Poudrière in Valence. Sinds 2006 werkt zij in Estland. Samen met haar echtgenoot Priit Pärn realiseerde zij vijf veelbekroonde animatiefilms bij de Eesti Joonis filmstudio. Sedert 2007 doceert zij aan de afdeling animatie van de Estlandse Kunstacademie.

Janet Perlman - (van 13 tot 19 februari 2018)
Janet Perlman

Jury

Deze onafhankelijke Canadese animator ontwikkelde een heel eigen gevoel voor absurde humor in tal van kortfilms, waaronder een die een Oscarnominatie in de wacht sleepte. Zij leidde diverse segmenten van Sesame Street en werkte aan de ontwikkeling van kortfilms en series voor het ONF . Zij won een Emmy Award en diverse Grands Prix op animatiefestivals.


Janet Perlman doceerde aan Harvard, de Rhode Island School of Design en aan de Concordia University. Zij schrijft en tekent ook kinderboeken.

Picha - (van 13 tot 14 februari 2018)
 Picha

Regisseur

Vanaf 1960 werkt Picha (Jean-Paul Walravens, °1942) als karikaturist en cartoonist mee aan publicaties zoals La Libre Belgique, Hara-Kiri, Harpes en The New York Times. Hij publiceert bloemlezingen uit zijn tekeningen en maakt reclamefilms en animatieseries voor televisie: ZooOlympics, Les Jules... Chienne de vie... Hij maakte ook satirische langspeelfilms, waarvan enkele cultstatus verwierven, zoals Tarzoon, Shame of the Jungle.

Reza Riahi - (van 09 tot 13 februari 2018)
Reza Riahi

Scenarist

Na zijn studie schilderkunst in Teheran legde Reza Riahi zich bij la Poudrière in Frankrijk toe op het stripverhaal en op animatie. Hij was werkzaam als character designer en artistiek directeur voor diverse animatieprojecten en televisieseries. Hij werkte ook in Ierland als artistiek directeur bij Cartoon Saloon. Op dit ogenblik leeft en werkt hij in Lyon, waar hij werkt aan nieuwe kortfilmprojecten.

José Miguel Ribeiro - (van 13 tot 19 februari 2018)
José Miguel Ribeiro

Jury

De in 1966 geboren Portugese filmmaker, illustrator en docent Ribeiro won in 2000 de Cartoon D'Or met The Suspect, een korte film van 25 minuten. In 2012 richtte hij samen met Ana Carina het productiehuis Praça Filmes op. Tot zijn recente werk behoort Home Things, een serie in stop-motion, en de kortfilm Sunday Drive. Op dit ogenblik werkt hij aan de langspeelfilm Nayola, naar een scenario van Virgílio Almeida in een coproductie met België, Luxemburg en Angola.

Stephan Roelants - (09 februari 2018)
Stephan Roelants

Producent

Stéphan Roelants begon zijn carrière in België bij productiehuizen voor langspeelfilms, kortfilms en documentaires. In 1996 richtte hij in Luxemburg Studio 352 op en in 1998 was hij oprichter van Mélusine Productions, een productiehuis gespecialiseerd in animatiefilm en documentaire. Vandaag vinden we zijn naam als producent of coproducent op generieken van films als Panique au village, Ernest et Célestine, Tante Hilda, Song of the Sea, Ethel & Ernest en nu The Breadwinner.

Philippe Sonrier - (16 februari 2018)
Philippe Sonrier

Producent - Regisseur

Philippe Sonrier was in 1986 medeoprichter van de Mac Guff Line studio, die hij sinds 2011 samen met Rodolphe Chabrier ook leidt. Hij superviseerde de visuele effecten voor talrijke reclamespots Bébés d’Evian, de documentaires Odyssée de l’espèce, Il était une Forêt, Life Animated en fictiefilms. Begin 2013 werd studio Mac Guff Belgium opgericht, die hij sedertdien leidt. In 2016 werkt hij opnieuw samen met Michel Ocelot voor Dilili à Paris.

Ana-laura Tuttelberg - (van 16 tot 19 februari 2018)
Ana-laura Tuttelberg

Jury

Anu-Laura Tuttelberg behaalde in 2013 haar Masterdiploma animatie aan de Estlandse Kunstacademie. Haar eindwerk Kärbeste veski (Fly Mill) (2012) werd op meer dan honderd festivals overal ter wereld vertoond, en behaalde talrijke prijzen. Haar kortfilm Teisel pool metsa (On the Other Side of the Woods)(2017) behaalde drie eerste prijzen en een prijs voor het beste debuut. Zij verzorgde de decors voor verscheidene kortfilms in stop-motion en voor de nieuwe langspeelfilm van Kaspar Jancis.

Chris Ullens - (van 16 tot 19 februari 2018)
Chris Ullens

Jury

Deze Belgische animatiefilmer woont en werkt in London. In 2004 voltooide hij zijn opleiding aan Central St-Martins in London en begon hij aan een carrière als stop-motion animator bij Partizan en HSI. Hij realiseerde opdrachten voor KFC, Red Bull, Nickleodeon, Kellogg’s, Sony Ericsson en Kirin Beer. Zijn muziekvideo’s behaalden talrijke internationale prijzen.

Carlo Vogele - (17 februari 2018)
Carlo Vogele

Animator - Regisseur

Na filmstudies in Berlijn behaalde Carlo Vogele een master podiumkunsten in Parijs. Hij volgde ook een opleiding als regisseur bij Les Gobelins. Bij CalArts realiseerde hij For Sock’s Sake, en dat opende voor hem de deur naar Pixar. Naast zijn werk bij Pixar realiseerde hij veelbekroonde kortfilms in stop-motion, waaronder Una Furtiva Lagrima. Hij is thans bezig met de voorbereidingen voor zijn eerste eigen langspeelfilm Icare.

Pierre Volto - (van 17 tot 18 februari 2018)
Pierre Volto

Regisseur

Na zijn studie animatie bij de Gobelins werd Volto in 2004 eerste assistent-regisseur voor de langspeelfilm U  van S. Elissalde en G. Solotareff. Bij Normaal stond hij in 2009 in voor de realisatie van het tweede seizoen van Mandarine & Cow. Vervolgens werkte hij voor diezelfde studio aan A.R.T. Investigation en was hij realisator van de serie Copy Cut.


Op dit ogenblik werkt hij samen met Marion Montaigne aan de voorbereidingen van de film Panique organique voor productiehuis Je suis bien content.

Maya Yonesho - (van 10 tot 18 februari 2018)
Maya Yonesho

Regisseur

Maya Yonesho werd geboren in Hyogo, Japan. Na jaren te hebben gewerkt als lerares plastische opvoeding begon zij conceptuele kunst en animatie te studeren. Sinds 1997 maakt zij films rond het thema niet-verbale communicatie. In de 21 landen waar zij tot nog toe verbleef maakte zij beelden uit het dagelijks leven, die zij nadien verwerkte in abstracte films. Sinds 2000 doceert zij aan de Kyoto Seika University.

en ook...

Zar Amir Ebhahin - Regisseur, van 13 tot 14 februari 2018
Zar Amir Ebhahin
Jack Bennett - Regisseur, van 14 tot 16 februari 2018
Jack Bennett
Bianca Cadera - Regisseur, van 15 tot 17 februari 2018
Bianca Cadera
Mauro Carraro - Regisseur, van 14 tot 18 februari 2018
Mauro Carraro
Jean-Paul Commin - Stripauteur, van 11 tot 13 februari 2018
Jean-Paul Commin
Morgan Di Salvia - Moderator, 17 februari 2018
Morgan Di Salvia
Serge Elissalde - Regisseur, van 13 tot 15 februari 2018
Serge Elissalde
Mor Israeli - Regisseur, van 10 tot 12 februari 2018
 
Trevor Jimenez - Regisseur, van 11 tot 17 februari 2018
 
François-Xavier Kernkamp - , 14 februari 2018
 

François-Xavier Kernkamp is consultant voor mediarte. Hij specialiseerde zich van bij het begin van zijn carrière in human resources in artistieke materies. Hij antwoordt op vragen rond sociale wetgeving in de audiovisuele sector, film en digitaal, en onderhoudt permanent contact met werkgevers en hogescholen.

Jaroslaw Konopka - Regisseur, van 10 tot 12 februari 2018
 
Robert Löbel - Regisseur, van 15 tot 18 februari 2018
 
Natalia Lukinikh - Programmator, van 16 tot 18 februari 2018
 
Chintis Lundgren - Regisseur, van 13 tot 15 februari 2018
 
Joni Mânnistö - Programmator, van 12 tot 18 februari 2018
 
Liana Mihailova - Regisseur, van 09 tot 12 februari 2018
 
Mihai Mitrica - Programmator, van 14 tot 19 februari 2018
 
Max Mörtl - Regisseur, van 15 tot 18 februari 2018
 
Erik Van Drunen - Moderator, van 13 tot 15 februari 2018
Erik Van Drunen
Tünde Vollenbroek - Programmator, van 11 tot 13 februari 2018
 
Aaron Wood - Journalist, van 13 tot 16 februari 2018
 
Kerstin Zemp - Regisseur, van 15 tot 17 februari 2018
Kerstin Zemp
Paulina Ziolkowska - Regisseur, van 12 tot 14 februari 2018