MIN BÖRDA behaalt de Grand Prix op het Festival ANIMA 2018

De winnaars staan online


MIN BÖRDA Kalle Wettre

Ondanks de eerste zonnestralen van het jaar stonden talloze animatiefilmfans in de rij om in de donkere zalen van Flagey de selectie van 2018 te ontdekken. In tal van andere steden waren eveneens een of meerdere programma's van Anima te gast. De teller staat op meer dan 45.000 bezoekers waarvan 30.000 in Brussel.

Na tien geanimeerde dagen én nachten met films, concerten, signeersessies workshops en masterclasses, werd het festival afgesloten met de langverwachte aankondiging van het palmares, gevolgd door de vertoning van de Koreaanse langspeelfilm THE SHOWER, in aanwezigheid van regisseur Jaehuun Ahn en een vertoning van de gelauwerde films.

De internationale jury - samnegesteld uit Pierre-Luc Granjon (FR), Janet Perlman (CA) en Jose Miguel Ribeiro (PT) - gekroonde de Zweeds kortfilm MIN BÖRDA (THE BURDEN) van Niki Lindroth von Bahr met de Grand Prix Anima 2018, goed voor 2.500 €, geschonken door het Brussels Hoofd-stedelijk Gewest Het is de tweede maal dat deze jonge regisseuse van 34 jaar de hoofdprijs wegkaapt op Anima. Haar film SIMHALL (BATH HOUSE) kreeg in 2015 eveneens de Grand Prix op Anima.

De jury gaf zijn speciale prijs aan de Amerikaanse regisseur Trevor Jimenez voor zijn film WEEKENDS. De prijs voor beste kortfilm in de categorie studentenfilms ging naar RÄUBER & GENDARM (COPS & ROBBERS) van de Duitser Florian Maubach. De jongerenjury, bestaande uit vertegenwoordigens van de webtv Ceci n'est pas un Buzz en van Ouftivi, kende zijn de Prijs voor beste kortfilm in de categorie kinderfilms toe aan de film LA BOÎTE van Eliott Belrose, Carole Favier, Loïcia Lagillier, Aloïs Mathé, Juliette Perrey en Joran Rivet uit de Franse school ESMA uit Montpellier.

De jury van de nationale competitie – bestaande uit Chris Ullens (BE/GB), Jen Hall (GB) en Anu-Laura Tuttelberg (EE) gaf de Prijs voor beste Belgische korte animatiefilm, geschonken door SABAM aan WILDEBEEST van Nicolas Keppens & Matthias Phlips. Het duo kreeg van de jury eveneens de Auteursprijs, geschonken door de SACD. De Grand Prix voor de beste film van de Federatie Wallonië ging naar SIMBIOSIS CARNAL van Rocío Álvarez.


WILDEBEEST Animal Tank


SIMBIOSIS CARNAL Zorobabel

Het publiek verkoos bijna unaniem TEHRAN TABOO van Ali Soozandeh tot Beste Langspeelfilm voor volwassenen en THE GREEN BIRD van Pierre Perveyrie & Maximilien Bougeois tot Beste Kortfilm. De studentenfilm VOYAGERS van het Franse duo Gauthier Ammeux & Valentine Baillon kaapte de publieksprijs van de Animeernacht weg en het jonge publiek koos de Duitse kortfilm voor kinderen AMEISE (De mier) van Julia Ocker.

Alle op Anima bekroonde, Europese kortfilms zijn bovendien verkiesbaar voor de Emile Awards en de Grand Prix Anima 2018 is verkiesbaar voor de Oscars®.

In Vlaanderen gaat de komende dagen het feest nog even voort met Anima-voorstellingen in Leuven, Gent en Antwerpen.

De volgende editie van Anima vindt in Brussel plaats van 1 tot 10 maart 2019 in Flagey.

Bekijk het volledige palmares

News

Anima loopt nog door in Antwerpen, Leuven, Gent

Anima on Tour, een programma met de leukste animatiefilms van de editie 2018, brengt een bezoek aan verschillende Vlaamse steden: Cinema Zed in Leuven, Cinema Zuid in Antwerpen en in Cinema RITCS in Brussel.
In Cinema Sphinx in Gent doen we nu donderdag 22 februari de Animeernacht nog eens over.

Meer weten…

Fotogalerij
Anima Festival
Anima 2018 Poster

Het festivalbeeld en de visuele aankleding van de editie 2018 zijn van de hand van het duo Noémie Marsily en Carl Roossens.

Ontdek hier hun respectievelijke creatieve universa: noemiemarsily.tumblr.com en carlroosens.tumblr.com.