24 FEB > 5 MAR 2017

Among the Black Waves (Sredni chernyh volt)
Anna Boedanova, Rusland

Grand Prix Anima 2017 voor beste kortfilm, geschonken door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest


Studio Ural-Cinema

Among the Black Waves kaapt de Grand Prix Anima 2017 weg

Zondagavond werd een punt gezet achter de 36e editie van Anima, het internationaal festival van de animatiefilm van Brussel, dat zich dit ook jaar op een recordopkomst mocht verheugen. Na tien dagen grote drukte in de verschillende studio’s van Flagey, bereikte het festival een orgelpunt met de bekendmaking van het palmares, de avant-première van Ethel & Ernest van Roger Mainwood en de projectie van de bekroonde films.

De internationale jury bestaande uit Rémi Durin (Enclume Animation, BE), Graham Annable (LAIKA, US) en Annettte Schindler (Fantoche, CH) bekroonde de Russische kortfilm Among the Black Waves van Anna Boedanova met de Grand Prix Anima 2017. De laureate ontvangt een bedrag van 2.500 euro van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De jury schonk ook een speciale prijs aan Decorado, een kortfilm van de Spaanse filmmaker Alberto Vazquez. De prijs voor de beste studentenfilm ging naar de Koreaanse Jang Nari voor haar film My Father's Room. De jongerenjury, bestaande uit vertegenwoordigers van webtv Ceci n'est pas un Buzz en van Ouftivi, kozen La Cage van Loïc Bruyère als beste kortfilm voor een jong publiek.

De jury voor de nationale competitie, bestaande uit Jeroen Jaspaert (BE), Christine Polis (BE) en Ligia Soares (Animest, RO), bekroonde Catherine van Britt Raes met de prijs voor de beste Belgische kortfilm, geschonken door SABAM. De prijs van de auteurs van de SACD ging naar Pour Une Poignée de girolles van Julien Grande, terwijl de Grand Prix voor de beste kortfilm van de Federatie Wallonië-Brussel werd toegekend aan het duo Vincent Patar en Stéphane Aubier voor La Rentrée des classes.

De publieksprijs voor beste langspeelfilm ging naar de Japanse film Your Name van Makoto Shinkai. De publieksprijs voor de beste langspeelfilm voor een jong publiek was voor L'Ecole des lapins (Die Häschenschule - Jagd nach dem goldenen Ei) van Ute von Münchow-Pohl. Blind Vaysha van Theodore Ushev sleepte de publieksprijs voor beste kortfilm in de wacht, terwijl het jonge publiek de Franse kortfilm Jubilé van filmschool MoPA bekroonde.

Met ongeveer 279 geselecteerde films trok het festival een talrijk en gevarieerd publiek van kinderen en volwassenen, studenten animatie en professionelen. Tien dagen avant-premières en filmvoorstellingen, vaak voor een uitverkochte zaal. Voltreffers waren dit jaar de animatie voor virtuele realiteit van VR EXPERIENCE, de Animeernacht, de Zorobabel workshops voor kinderen én Futuranima, de dagen van de professionelen.

Dit jaar verwelkomde Anima 70 buitenlandse gasten. Zij kwamen uit Japan, Zuid-Korea, de USA en uit alle hoeken van het Europese continent. Het festival verliep in een gemoedelijke sfeer, die zich zelfs door een grote stroompanne niet liet bederven.

Foto’s van het festival, het volledige palmares en stills van de bekroonde films zijn beschikbaar op www.animafestival.be. Op Youtube vindt u ook onze gesprekken en interviews met filmmakers en gasten.

Noteer alvast de datums voor de 37e editie van Anima : 9 tot 18 februari 2018.

Bekijk het volledige palmares

News

De Belgen in Annecy

Dit jaar staan maar liefst 17 films van Belgische makelij in de officiële selectie van het Festival van Annecy (tegen 15 vorig jaar).

Meer weten…

Cultfilm

Taxandria van Raoul Servais brengt de verbeelding van een groot kunstenaar uit de Belgische animatiefilmwereld in beeld.
Een cultfilm het herontdekken waard, vandaag te koop in de webshop van Anima

Meer weten…

MADe in Belgium

Neem een kijkje in onze webshop en ontdek deze DVD die nu al een cultstatus heeft, samen met de andere titels van onze collectie.

Meer weten…

De Anima-workshop voor kinderen

Ontdek hier de animaties die door ons kinderpubliek gemaakt werden in het kader van Anima (workshops geleid door Zorobabel)

Meer weten…